Activiteiten en projecten

De Van Voorden Stichting ondersteunt diverse activiteiten en projecten in Zaltbommel en directe omgeving. Op deze pagina vindt u een flink aantal begunstigden op het gebied van cultuur, muziek, sport, jeugd en educatie, samenleving. Daarnaast staan onder speciale projecten enkele van onze speciale doelen.

Cultuur

Kunst Kiezel Klei, een kunstroute door de Bommelerwaard, vond in september 2018 voor de 16e keer plaats en werd georganiseerd door de Stichting Kunstmin. Ruim 50 kunstenaars namen deel met diverse technieken, zoals schilderijen, keramiek, beelden, fotografie en sieraden. In Zaltbommel, Kerkdriel en van Brakel tot Heerewaarden is veel moois te ontdekken. Ook waren er workshops en discussies.

Zaterdag 16 juni 2018 vond de jaarlijkse Aardbeiendag in Zaltbommel weer plaats, georganiseerd door TRIP Bommelerwaard. Een begrip in Zaltbommel en wijde omgeving, waar gratis beschuitjes met aardbeien te eten zijn op de Bommelse Markt. Daarnaast valt er te genieten van lekkere streekproducten en cultuur. Aan dit smaakvolle evenement leverden wij graag een bijdrage.

Pracht in de Gracht te Zaltbommel vindt iedere 2-jaar plaats van begin juni tot en met de eerste week van september. Het is dan genieten van prachtige kunstwerken in de grachten aan de Marten van Rossemsingel en Virieusingel. De Van Voorden Stichting steunt dit initiatief van begin af aan. Nieuw was street-art waarmee de lijn van de kunst uit de grachten naar het pittoreske centrum werd doorgetrokken.

Van 4 t/m 12 november 2016 stond de 10e BommelRevu “Bommel Hèt Talent” op de planken in De Poorterij. De Van Voorden Stichting maakte deze productie mede mogelijk. Lees de recensie van het Brabants Dagblad.

Muziek

Het Zaltbommels Kamerkoor bestaat 55-jaar en brengt 4 november 2018 het jubileumconcert Memento Jubilatio in de Sint-Maartenskerk te Zaltbommel. Een verrassend Mendelssohn programma met een gewaagde programmering van geestelijke naast wereldlijke liederen. Medewerking verlenen de jonge talentvolle sopraan Heleen Bongenaar, een strijkensemble met concertmeester Marta Lopez Vega en Harmoniumspecialist Klaas Hoek.

Koninklijk Zaltbommel Mannenkoor en het Dameskoor Excelsior ontstonden in 1885 en 1893. De geschiedenis van deze koren is vastgelegd in een manuscript met als titel “Versagen wij ons niet!”, kroniek van het Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor – Belcanto 1885-2018. De lezer gaat mee terug in de tijd en biedt een kijkje in het cultureel en sociaal leven van Zaltbommel van destijds. Van half mei t/m augustus 2018 was tevens een expositie over de historie van KZM-Belcanto ingericht in de Sint-Maartenskerk. Aan beide projecten zowel het boek als de expositie deed de Van Voorden Stichting een bijdrage.

Ook voerde KZM-Belcanto in mei 2018 voor derde keer “The Armed Man, a mass for peace” op van Karl Jenkins. Beide concerten, zowel in de gemeente Zaltbommel als Maasdriel waren, mede dankzij de Van Voorden Stichting, gratis toegankelijk.

Koorschool Senta uit Zaltbommel vierde op zondag 18 juni 2017 het 10-jarig jubileum met een feestelijk en veelkleurig zomerconcert in Rossum. Alle koren wandelden, in wisselende samenstellingen, door muzikale eeuwen, van toen naar nu en weer terug. Geflankeerd door hun onmisbare pianist Carl van Kuyck en anderen die zij op hun tienjarige pad hebben leerden kennen. Zoals oud-Sentalid, sopraan Heleen Bongenaar, die bij Senta haar muzikale opvoeding kreeg, doorstroomde naar het Senta Ensemble en nu studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Koperkwintet Quintessens en klassiek gitarist Robert Jan Booij.

De vierde editie van Music in the Backyard vond 3 juni 2017 plaats in de Kindertuin te Zaltbommel. Ruim 500 bezoekers genoten van een gevarieerde programmering met lokale artiesten en opkomende artiesten uit de rest van het land. Te horen waren singer-songwriters, bands en DJ’s.

In de prachtige Sint-Maartenskerk te Zaltbommel vindt zaterdag 13 april 2019 de 55e editie van dé Matthäus Passion van Rivierenland plaats. De uitvoering ligt in handen van Johannes Leertouwer die met een bijzondere intieme setting dit meesterwerk van J.S. Bach ten gehore brengt. Het Jeugdkoor van Koorschool Senta verleent traditiegetrouw ook weer haar medewerking. Een productie die de Van Voorden Stichting mede mogelijk maakt. Kijk voor alle info op www.matthauspassion.nl.

Op 3 maart 2018 was de 35ste Jeugdmuziekdag Bommelerwaard in sporthal De Maayenbogerd te Aalst. Het thema voor dit jubileumjaar: “On the Move” en alles wat met vervoer te maken heeft, kwam voorbij. Zo’n 250 tot 300 muzikanten uit de Bommelerwaard, in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, oefenden overdag en gaven ‘s avonds een spetterend concert voor publiek. Met veel plezier leverden we aan deze mooie dag weer een bijdrage. De muzikale leiding lag wederom bij Dick-Jan Verbeek en Wim Baijense. In 1992 is de Stichting Jeugd en Muziek Bommelerwaard opgericht met als doel de muzikale ontwikkeling van jeugdige muzikanten te bevorderen. Een mooie traditie die niet vanzelfsprekend is. Zie ook het artikel in het Brabants Dagblad.

Sport en Dans

De Zaltbommel DutchRunners organiseren diverse lopen. Op 4 februari 2018 vonden, mede dankzij onze bijdrage, de 7e SingelCross en 4e  KidsCross weer plaats. In totaal liepen er 535 lopers mee en 100 kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. Kijk hier voor een impressie van het Brabants Dagblad en voor alle info over de DutchRunners op hun website.

Op 16 en 17 juni 2018 vond de 2-jaarlijkse dansproductie van Djazz Dance Centre plaats in Theater De Poorterij. De Van Voorden Stichting leverde graag een bijdrage aan de 4 uitverkochte voorstellingen. Maar liefst 300 dansers, van jong tot oud,vertoonden  hun kunsten. Onder de titel “Kracht” brachten zij dansen waarin verlangen, weerstand, vechten en doorzetten gesymboliseerd werden! Een geweldige show vol afwisseling, prachtige kostuums en knap geregisseerd met alle overgangen van de ene naar de andere dans.

Het eerstvolgende Open Snelschaakkampioenschap Bommelerwaard gaat op 2 juni 2018 plaatsvinden. Met ingang van deze editie de Van Voorden Stichting hoofdsponsor. Dankzij deze geldelijk hulp kan Schaakvereniging Zaltbommel Zuilichem Combinatie voor de 22e keer dit toernooi organiseren, waarin in partijen van 10 speelminuten de schakers om de winst spelen.

Jeugd en educatie

2018 Is door de gemeente Zaltbommel uitgeroepen tot het jaar van de “Positieve Gezondheid” in Zaltbommel. Een initiatief gericht op gezond gewicht en gezondheid in het algemeen. In mei 2018 organiseerde de GGD een waterdrink promotiecampagne die de Van Voorden Stichting mede mogelijk maakte. Tijdens deze campagne werden alle scholen, sportverenigingen, kinderopvangorganisaties en bibliotheeklocaties in de Bommelerwaard aangespoord water drinken te promoten en stimuleren.

De landelijk werkende Stichting Leergeld richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen, door deze kinderen weer mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld is lokaal georganiseerd en heel laagdrempelig. De Van Voorden Stichting ondersteunt de Stichting Leergeld Bommelerwaard e.o. voor het geven van zwemlessen aan kinderen. Kijk voor meer informatie op www.leergeld.nl.

Culturele Commissie Zaltbommel-Stad laat in het schooljaar 2018-2019 alle groepen van de zes basisscholen in de stad Zaltbommel, bijna 1200 kinderen, kennismaken met dans door te ontdekken, doen en kijken. Dit gebeurt zowel onder, als na schooltijd. De Van Voorden Stichting ondersteunt dit initiatief dat de basisscholen bieden in samenwerking met Balletschool Paulette Willemse en het Djazz Dance Centre die een passend programma opstellen met 21th century skills. Daarnaast verzorgd Dansgezelschap De Stilte voorstellingen voor de kinderen.

Sociaal en maatschappelijk

De Van Voorden Stichting is een van de ondersteuners van de Beweegtuin in het Leoninusplantsoen in de wijk “De Vergt”. In deze beweegtuin, die in november 2016 gereed kwam, kunnen jong en oud elkaar ontmoeten. Men kan er spelen, bewegen en even zitten.

Kinderboerderij “Beestenboel” aan de Kazemat is een veel bezochte plek door kinderen uit Zaltbommel. Veel dieren zijn hier te zien en te aaien. Zo vind je er schapen, geiten, biggen, kippen, konijnen en cavia’s, die onlangs een nieuw caviahok kregen. De Van Voorden Stichting levert de Kinderboerderij een structurele bijdrage.

De viering van Koningsdag 2017 was weer een dag met vele activiteiten in Zaltbommel. De inwoners van Zaltbommel genoten, mede dankzij onze bijdrage, van kinderspelen, een kinderoptocht, jeugdvrijmarkt, optreden van Clown Pietchu en simultaan schaken door de Jeugdschaakclub.

Binnen de Bommelerwaard zijn steeds meer mensen op de Voedselbank Bommelerwaard aangewezen. Wij hebben voorzien in een bijdrage voor de aanschaf van een nieuwe, grotere en luxere koelbus, waarmee de pakketten wekelijks worden uitgeleverd.