Activiteiten en projecten

De Van Voorden Stichting ondersteunt diverse activiteiten en projecten in Zaltbommel en directe omgeving. Op deze pagina vindt u een flink aantal begunstigden op het gebied van cultuur, muziek, sport, jeugd en educatie, samenleving. Daarnaast staan onder speciale projecten enkele van onze speciale doelen.

Cultuur

Kunst Kiezel Klei, een kunstroute door de Bommelerwaard, vond in september 2017 voor de 17e keer plaats en werd georganiseerd door de Stichting Kunstmin. Bijna 50 kunstenaars namen deel met diverse technieken, zoals schilderijen, keramiek, beelden, fotografie en sieraden. In Zaltbommel, Kerkdriel en van Brakel tot Heerewaarden is veel moois te ontdekken. Ook waren er workshops en discussies.

Het Djazz Dance Centre voerde op 25 juni 2017 de voorstelling het Magisch Tapijt uit. Alle leerlingen t/m 12 jaar dansten in een reis vol magie en namen de bezoekers mee op weg in hun fantasie- en magische wereld via hun vliegende tapijt.

Pracht in de Gracht te Zaltbommel vindt iedere 2-jaar plaats van begin juni tot en met de eerste week van september. Het is dan genieten van prachtige kunstwerken in de grachten aan de Marten van Rossemsingel en Virieusingel. De Van Voorden Stichting steunt dit initiatief van begin af aan. Nieuw was street-art waarmee de lijn van de kunst uit de grachten naar het pittoreske centrum werd doorgetrokken.

Van 4 t/m 12 november 2016 stond de 10e BommelRevu “Bommel Hèt Talent” op de planken in De Poorterij. De Van Voorden Stichting maakte deze productie mede mogelijk. Lees de recensie van het Brabants Dagblad.

Muziek

Het Zaltbommels Kamerkoor bracht november 2017 het concert Circa Advent in de Sint Martinuskerk te Zaltbommel met ondermeer werken uit de Petite Messe Solenelle van Rossini, die Seligpreisungen van Liszt en een Oratorium(deel) Die Geburt Christi, opus 97 van Mendelssohn evenals Advent- en Kerstmotetten. Bariton Noël Casteleyn en pianiste Olga van der Pennen en harmoniumspecialist Klaas Hoek omlijnden het geheel.

Koorschool Senta uit Zaltbommel vierde op zondag 18 juni het 10-jarig jubileum met een feestelijk en veelkleurig zomerconcert in Rossum. Alle koren wandelden, in wisselende samenstellingen, door muzikale eeuwen, van toen naar nu en weer terug. Geflankeerd door hun onmisbare pianist Carl van Kuyck en anderen die zij op hun tienjarige pad hebben leerden kennen. Zoals oud-Sentalid, sopraan Heleen Bongenaar, die bij Senta haar muzikale opvoeding kreeg, doorstroomde naar het Senta Ensemble en nu studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Koperkwintet Quintessens en klassiek gitarist Robert Jan Booij.

De vierde editie van Music in the Backyard vond 3 juni 2017 plaats in de Kindertuin te Zaltbommel. Ruim 500 bezoekers genoten van een gevarieerde programmering met lokale artiesten en opkomende artiesten uit de rest van het land. Te horen waren singer-songwriters, bands en DJ’s.

In de prachtige Sint-Maartenskerk te Zaltbommel vindt zaterdag 24 maart 2018 de 54e editie van dé Matthäus Passion van Rivierenland plaats. De artistieke leiding ligt opnieuw handen van Aart Bergwerff en ook het Jeugdkoor van Koorschool Senta verleent weer haar medewerking. Een productie die de Van Voorden Stichting mede mogelijk maakt. Voor alle informatie kijk op www.matthauspassion.nl.

Op 11 maart 2017 vond de 34ste Jeugdmuziekdag Bommelerwaard plaats in sporthal De Maayenbogerd te Aalst. Het thema voor dit jaar: “Water”. Zo’n 250 tot 300 muzikanten uit de Bommelerwaard in de leeftijd van 8 tot 18 jaar oefenen overdag muziekstukken en gaven ‘s avonds een spetterend concert voor publiek. Met alle plezier leverden we aan deze mooie dag weer een bijdrage. De muzikale leiding is in handen van Dick-Jan Veerbeek en Wim Baijense. In 1992 is de Stichting Jeugd en Muziek Bommelerwaard opgericht met als doel de muzikale ontwikkeling van jeugdige muzikanten te bevorderen. Een mooie traditie die niet vanzelfsprekend is. Zie ook het artikel in het Brabants Dagblad.

Sport

De Zaltbommel DutchRunners organiseren diverse lopen. Op 4 februari 2018 vonden, mede dankzij onze bijdrage, de 7e SingelCross en 4e  KidsCross weer plaats. In totaal liepen er 535 lopers mee en 100 kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. Kijk hier voor een impressie van het Brabants Dagblad en voor alle info over de DutchRunners op hun website.

Het eerstvolgende Open Snelschaakkampioenschap Bommelerwaard gaat op 2 juni 2018 plaatsvinden. Met ingang van deze editie de Van Voorden Stichting hoofdsponsor. Dankzij deze geldelijk hulp kan Schaakvereniging Zaltbommel Zuilichem Combinatie voor de 22e keer dit toernooi organiseren, waarin in partijen van 10 speelminuten de schakers om de winst spelen.

Jeugd en educatie

De landelijk werkende Stichting Leergeld richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen, door deze kinderen weer mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld is lokaal georganiseerd en heel laagdrempelig. De Van Voorden Stichting ondersteunt de Stichting Leergeld Bommelerwaard e.o. voor het geven van zwemlessen aan kinderen. Kijk voor meer informatie op www.leergeld.nl.

Stichting Cultuuronderwijs Bommelerwaard laat in het schooljaar 2017-2018 alle groepen van de zes basisscholen in de stad Zaltbommel kennismaken met diverse aanbieders van beeldende lessen, zowel tijdens als na schooltijd. De Van Voorden Stichting ondersteunt dit programma dat de basisscholen gaan bieden in samenwerking met Tekenschool Bommelerwaard, museum Stadskasteel, kunstenaars uit Pand 9, beeldende kunstenaars en kunsthistorici. Er worden nieuwe lessen ontwikkeld die bestaan uit Doe-, Ontdek- en Kijklessen. Leerlingen verkennen hierin van diverse kanten een beeldend thema via verschillende leer- en werkvormen.

Sociaal en maatschappelijk

De Van Voorden Stichting is een van de ondersteuners van de Beweegtuin in het Leoninusplantsoen in de wijk “De Vergt”. In deze beweegtuin, die in november 2016 gereed kwam, kunnen jong en oud elkaar ontmoeten. Men kan er spelen, bewegen en even zitten.

Kinderboerderij “Beestenboel” aan de Kazemat is een veel bezochte plek door kinderen uit Zaltbommel. Veel dieren zijn hier te zien en te aaien. Zo vind je er schapen, geiten, biggen, kippen, konijnen en cavia’s, die onlangs een nieuw caviahok kregen. De Van Voorden Stichting levert de Kinderboerderij een structurele bijdrage.

De viering van Koningsdag 2017 was weer een dag met vele activiteiten in Zaltbommel. De inwoners van Zaltbommel genoten, mede dankzij onze bijdrage, van kinderspelen, een kinderoptocht, jeugdvrijmarkt, optreden van Clown Pietchu en simultaan schaken door de Jeugdschaakclub.

Binnen de Bommelerwaard zijn steeds meer mensen op de Voedselbank Bommelerwaard aangewezen. Wij hebben voorzien in een bijdrage voor de aanschaf van een nieuwe, grotere en luxere koelbus, waarmee de pakketten wekelijks worden uitgeleverd.